Енеїда Базилевича в Дніпрі

За підтримки ГО “ЖІНКИ плюс”, КП “Представництво Придніпров’я” відкрита виставка «Енеїда Базилевича» до 50-річчя з дня друку колоритної “Енеїди”.
Вперше у Дніпрі представлений цикл ілюстрацій, створений художником, та розкрита історія книги.

Іван Котляревський, написавши «Енеїду», започаткував нову українську літературу. Через півтора століття Анатолій Базилевич своїми ілюстраціями надав твору нового звучання, витворивши «козацький міф», ключовий для осмислення історії українського народу. Жоден інший текст, окрім хіба Шевченкового «Кобзаря», не мав такої кількості видань в Україні. Посилення історизму властиве усьому мистецтву 60-х років, однак Базилевич у своїх малюнках до поеми зумів заторкнути значно глибші, архаїчні пласти. Його образи – це суміш Античності, сарматського міфу, етнографізму ХІХ століття та тогочасного бурлеску у вигляді стилізацій.

Виставковий проект «Енеїда Базилевича» вперше був представлений у 2017 році в рамках Книжкового Арсеналу, де частково репрезентувалися роботи Анатолія, які надавалися сином художника Олексієм Базилевичем та Національним художнім музеєм України. Окрім виставки було підготовлене спеціальне видання – книгу Енеїда Базилевича.